Any Dolors Monserdà

Dolors Monserdà i Vidal, escriptora i feminista (Barcelona, Barcelonès, 1845 – 1919)

El Govern de la Generalitat de Catalunya commemora el centenari de la mort de l’escriptora i periodista feminista Dolors Monserdà i Vidal (Barcelona, 1845 – 1919). Al llarg de l’any s’organitzarà una jornada commemorativa i s’exhibiran i divulgaran una exposició, una peça teatral i un vídeo amb l’objectiu de recordar-la, visibilitzar les seves aportacions i retre-li homenatge.   Filla d’una família de la burgesia, va rebre una acurada educació. La seva trajectòria literària es va centrar inicialment en la poesia. Els seus poemes van ser guardonats als Jocs Florals en diverses ocasions i l’any 1909 fou nomenada presidenta dels Jocs Florals de Barcelona. Així Monserdà va esdevenir la primera dona que ocupà aquest càrrec. La major part de la seva obra poètica quedà recollida en Poesies catalanes (1888) i Poesies (1911).   Monserdà va col·laborar amb regularitat en publicacions periòdiques, com ara La Veu de Catalunya, La Renaixença, Il·lustració Catalana, La Ilustración de la Mujer, Or y Grana, Feminal… i també va escriure teatre, amb obres com per exemple Sembrad y cogeréis (1874) i Teresa o un jorn de prova (1876).   Més tard, reorientà la seva producció cap a la novel·la. Publicà, entre d’altres, La Montserrat (1893), La família Asparó (1900) i la seva obra més significativa: La fabricanta (1904).   En els seus escrits es posà de manifest el seu interès pel paper social de la dona, en un moment històric en què en el nostre país es començava a qüestionar el model de l’àngel de la llar com a destí de les dones. Les seves reflexions i propostes les recollí en l’assaig Estudi feminista. Orientacions per a la dona catalana (1909).   Un altre eix del seu pensament fou la preocupació per les condicions de vida de les obreres, en especial per les cosidores, un col·lectiu que treballava en unes dures condicions d’explotació i insalubritat. A la recerca d’una solució a aquesta situació, un any més tard fundà i dirigí el Patronat per a les Obreres de l’Agulla, una associació professional situada al carrer de Montcada de Barcelona. Funcionava com una cooperativa i oferia materials de costura a preu de cost, formació, borsa de treball i assistència mèdica gratuïta. Per tot això, esdevingué una entitat pionera en la millora de les condicions laborals de les dones.   Informació de l’Any Dolors Monserdà al web de l’Institut Català de les Dones. Dolors Monserdà a la Viquipèdia.

Data inici: 2019-01-29T00:00:00.000
Data fi: 2019-12-31T00:00:00.000
Població:
Lloc de l’esdeveniment:
Entitat organitzadora:
Link:

Deixa un comentari